"Partijen rammelen aan de deur"
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

ORATIE 


Corporate governance: "Steeds meer partijen rammelen aan de deur"

De manier waarop we onze ondernemingen besturen, staat onder druk, zo stelt Jeroen Veldman, hoogleraar Corporate Governance in zijn oratie. “Organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met verwachtingen vanuit verschillende hoeken. Vaak gaan die verwachtingen over het beperken van systeemrisico’s, zoals klimaatverandering. Deze ontwikkeling beïnvloedt de manier waarop we invulling geven aan corporate governance.”

LEES VERDER

COLUMN


De waardenladder van Rescher

Onlangs was ik bij een bijeenkomst met 
duurzaamheidsmanagers in de financiële 
sector. Een belangrijk deel van hun werk 
richt zich op het voeren van gesprekken met 
bedrijven waarin zij beleggen. Die gesprekken gaan dan over de positieve en negatieve 
impact van die bedrijven op de maatschappij. En tijdens zo’n gesprek klonk op een 
gegeven moment de verzuchting: "We zijn 
hier hartstikke druk mee, maar we slaan nog 
geen deuk in een pakje boter."

LEES VERDER

PAPER 


Hoe leden van de raad van commissarissen de digitale strategie beïnvloeden 

Met de inzet van digitale technologie kunnen organisaties bedrijfsprocessen verbeteren en hun bedrijfsmodellen veranderen. Het bestuur van een organisatie is verantwoordelijk voor het formuleren en uitvoeren van deze digitale strategie en de raad van commissarissen dient hierop toezicht te houden. Simone van Golden, PhD student en docent aan Nyenrode, ontwikkelde hiervoor in haar eerste internationale wetenschappelijke paper een raamwerk en won daarmee de ‘best research paper award’.

LEES VERDER

 

BENOEMING


Marlies de Vries benoemd tot hoogleraar Behavioural Audit, Assurance & Control

Marlies de Vries, universitair hoofdocent aan Nyenrode, is per 1 september 2024 benoemd tot hoogleraar Behavioural Audit, Assurance & Control. Nyenrode zet hiermee een belangrijke stap om het bewustzijn in het bedrijfsleven te versterken dat gedrag en cultuur in organisaties essentieel zijn voor effectieve risicobeheersing en governance.

LEES VERDER

ONDERZOEK FAMILIEBEDRIJVEN


Forse toename

van RvC


Het percentage familiebedrijven met een raad van commissarissen of raad van advies is fors toegenomen de afgelopen 10 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode, in samenwerking met RSM en vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen. Roberto Flören, hoogleraar Familiebedrijven en Overdracht: “We zien een professionalisering bij familiebedrijven en dat zij steeds meer kiezen voor een Raad. Generatiewisselingen, duurzaamheid en concurrentie spelen daarin in een belangrijke rol."



Flinke stijging eigendomsoverdrachten


Door fiscale onzekerheid is bijna één op de drie familiebedrijven bezig met het proces van eigendomsoverdracht. Hoewel 50% van de eigenaren wenst dat het familiebedrijf in familiehanden blijft, is het niet vanzelfsprekend dat het eigendom wordt overgedragen naar de nieuwe generatie. Hoogleraren Roberto Flören en Marta Berent-Braun presenteerden de resultaten van het onderzoek naar eigendomsoverdracht bij familiebedrijven dat is uitgevoerd in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen.

LEES VERDER
LEES VERDER

ESG


Een politiek compromis over de EU-richtlijn voor due diligence

Eerder dit jaar organiseerde Yulia Levashova, universitair hoofddocent aan Nyenrode, samen met de Europese tak/Franse afdeling van het Chartered Institute of Arbitrators (CiArb), een conferentie over ESG-kwesties en de impact van ESG op internationale arbitrage. Tijdens deze conferentie werden de mogelijke gevolgen van de lopende EU-richtlijnen inzake due diligence voor duurzame bedrijfsvoering (CSDDD) voor de commercie van buitenlandse bedrijven besproken.  

LEES VERDER

 

ORATIE 


"ESG raakt alle haarvaten van je organisatie" 

Om de beoogde ESG-transformatie te laten slagen, pleit Albert Plugge, hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode, in zijn oratie voor meer samenwerking en het versterken van de digitalisering. “ESG raakt alle haarvaten van je organisatie en daarnaast ben je verplicht om naar de hele keten te kijken. Daarom moet je de organisatie benaderen als een ecosysteem. ESG-informatie moet actief gedeeld worden binnen het ecosysteem."

LEES VERDER

ORIËNTATIESESSIES 

3 september 2024

Advanced Management Program

In het Advanced Management Program (AMP) neem je als bestuurder, directeur of zelfstandig ondernemer je eigen leiderschap onder de loep.


9 september 2024

Inzicht in Corporate Governance

Inzicht in Corporate Governance is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in een rol met verantwoordelijk-heden die raken aan Corporate Governance.


12 september 2024

New Board Program 


Tijdens het New Board Program daag jij jezelf uit om een goed geïnformeerde, professionele, verantwoordelijke en effectieve bestuurder te worden in een steeds veeleisender omgeving.

MeLD JE AAN
MeLD JE AAN 
MeLD JE AAN

ONLINE PLATFORM ONBOARDING NATURE 


Bedrijfsleven pioniert met natuurinclusief ondernemen

Wereldwijd neemt het besef toe dat wij als mensen afhankelijk en onderdeel van de natuur zijn. En dat wij haar beter moeten beschermen, bijvoorbeeld door de belangen van de natuur sterk mee te wegen in besluitvorming van bedrijven.

Een aantal bedrijven experimenteert met nature-inclusive governance. “Door deze voorlopers te bestuderen hebben we de toolkit Onboarding Nature kunnen ontwikkelen. De toolkit bevat stappenplannen om de stem van de natuur in commerciële organisaties een plek te geven”, aldus Tineke Lambooy, hoogleraar Ondernemingsrecht.

MEER INFORMATIE

 

Interessante links


Op het vakgebied van corporate governance is veel kennis beschikbaar en op internet zijn goede bronnen te vinden. De redactie van deze nieuwsbrief deelt links die de moeite waard zijn.

  • De komende Monitoring Commissie Corporate Governance Code kan ‘gemotiveerd eigenstandig’ het initiatief nemen tot wijziging van de code. Dit staat in een toelichting op het op 19 juni in de Staatscourant gepubliceerde en gewijzigde Instellingsbesluit Monitoring Commissie Corporate Governance Code.
  • Meer activisme en rechtszaken. Nyenrode hoogleraar Corporate Governance Jeroen Veldman voorspelt in Het Financieele Dagblad dat stakeholders steeds vaker druk zullen uitoefenen op bedrijven.  
  • Wat is eigenlijk een rechtvaardige of een eerlijke samenleving? Daar kun je vanuit heel verschillende perspectieven naar kijken, stelt NCGI-lid Bart Jansen, rechtsfilosoof en bedrijfsethicus aan Nyenrode in het Magazine van de Sociaal-Economische Raad 'Zicht op rechtvaardige transitie'.

 

Board & Governance onderwijsagenda

  • Nyenrode Commissarissencyclus - 2 oktober 2024
  • Inzicht in Corporate Governance - 7 oktober 2024
  • Board Essential: ESG for Boards - 5 november 2024
  • Advanced Management Program - 19 november 2024
  • Board Essential: Digitale Transformatie en Disruptieve Technologie - 19 november 2024
  • New Board Program - 28 november 2024
  • Masterclass Auditcommissie Foundations - 2 december 2024
  • Masterclass Remuneratiecommissie - 9 december 2024
  • Masterclass Selectie- en Benoemingscommissie - 11 december 2024
  • Masterclass Auditcommissie Advanced - 16 december 2024
  • De Secretaris: een leergang voor professionals - 13 januari 2025
  • Behavioral and Cultural Governance - 27 januari 2025
  • Board Essential: Cyber Resilience for Boards - 27 maart 2025
  • Executive Pensions Program - 8 april 2025
  • PE voor executives en commissarissen in verzekeringssector - diverse startdata
BEKIJK HET VOLLEDIGE AANBOD

Voor meer Nyenrode nieuws, volg ons op social media.

 

Twitter
YouTube
LinkedIn
Facebook
Insatgram

 

NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT


BREUKELEN | STRAATWEG 25 | +31 (0)346 291 211

AMSTERDAM | KEIZERSGRACHT 285 | +31 (0)20 427 42 86

DEN HAAG | PR. MARGRIETPLANTSOEN 90 | +31 (0)70 427 66 55

Klik hier om je email voorkeuren aan te passen.

Privacy Statement

Klik hier om deze e-mail in een browser te bekijken.