‌Lue selaimessa PÄÄKIRJOITUSSuomalaisen luomun tulevaisuus – muutakin kuin ruokaa?Luomuinstituutin ohjausryhmässä vaikuttanut HY:n professori ja siitä viimeisen vuoden ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut Maija Tenkanen näkee suomalaisen luomun tulevaisuudessa lukemattomia kiinnostavia mahdollisuu
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

‌Lue selaimessa

Maija Tenkanen.

PÄÄKIRJOITUS

Suomalaisen luomun tulevaisuus – muutakin kuin ruokaa?

Luomuinstituutin ohjausryhmässä vaikuttanut HY:n professori ja siitä viimeisen vuoden ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut Maija Tenkanen näkee suomalaisen luomun tulevaisuudessa lukemattomia kiinnostavia mahdollisuuksia:

"Biotekniikan tutkijataustani on aktivoinut pohtimaan tulevaisuuden solumaatalouden suhdetta luomuun. Voiko bioreaktorissa bakteereilla, hiivoilla tai homeilla tuotettu mikrobiproteiini tai vesiviljelty levä olla luomua? Voisiko metsistä saatavilla uusilla puupohjaisilla kosmetiikassa ja elintarvikkeissa hyödynnettävillä ainesosilla olla luomusertifioinnin kautta lisäarvoa ja markkinoita? Entäpä puun selluloosasta valmistetut luomuvaatteet?"

Lue pääkirjoitus

TUTKIMUSTARPEET 2025-2030

Näkemykset tulevien vuosien tutkimus-tarpeista koottu

Luomuinstituutti on kuullut laajasti luomualan yritysten ja muiden toimijoiden näkemyksiä alan tutkimustarpeista tuleville vuosille ja koonnut ne Tiedolla kasvuun-julkaisuun. Tutkimustarpeiden teemoina on käsitelty tarkemmin luomukasvintuotantoa, luomukotieläintuotantoa, monipuolistuvaa luomutuotantoa sekä luomua osana kestävää suomalaista ruokajärjestelmää. 

Tiedolla kasvuun -julkaisu

LUOMUWEBINAARIT

Kevään 2025 webinaari-sarjassa juttua luomun kasvupotentiaalista

Webinaarisarjassa pohditaan luomutuotannon satopotentiaalia, metsäteollisuuden sivuvirtojen käyttöä luomutuotannossa sekä mitä vaikutuksia olisi, jos luomupinta-alassa päästäisiin
25 % tavoitteeseen.

Webinaariohjelma

ORGANISAATIO

Muutoksen tuulia Luomuinstituutissa 

Luomuinstituutilla alkoi vuoden alusta uusi neljän vuoden toimintakausi. Samalla Luomuinstituutin ohjausryhmä uudistui. Puheenjohtajan tehtävät otti haltuunsa HY:n professori Pekka Uimari. Muutoksia tapahtui myös koordinaatiotiimissä.

Lue lisää
Pekka Uimari.
Banaaneja.

BLOGI 

Mikä onkaan tavallinen banaani?

Eikö banaaneja ostettaessa valinnan pitäisi olla se, jolla on vähiten haitallisia vaikutuksia ympäristöön? Eli luomubanaani olisikin se tavallinen banaani? Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen pohtii blogissaan puhetapaa, jolla määrittelemme tavallisuutta ruokaostoksilla.

Tavallinen banaani -blogi
Juolannostin pellolla.

TUTKIMUS

Kemikaalittomia keinoja juolavehnän hallintaan

Luken tutkijat ovat tiivistäneet tärkeimmät tulokset kolmivuotisesta koesarjasta Ruukissa Siikajoella, Jokioisissa ja Inkoossa, missä tutkittiin erilaisia muokkausstrategioita juolavehnän hillitsemiseen kevätviljoilla. Glyfosaattikäsittelyä suorakylvön tai kynnön yhteydessä verrattiin kemikaalittomiin vaihtoehtoihin. 

Lue lisää
Henkilö ja lehmiä pellolla.

TUTKIMUS

Luomutuotanto suojaa mielenterveyttä 

Euroopan työterveys- ja työturvallisuus-virasto on julkaissut Mielenterveys maataloudessa -raportin. Puolet EU:n maanviljelijöistä ja maataloustyöntekijöistä ovat suuren työmäärän ylikuormittamia. Luomutuotannon osalta tunnistettiin, että mielenterveyttä suojaa kokonaisvaltainen sitoutuneisuus ympäristön, eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. 

Tutustu raporttiin
Hyötykasvien viljelyä.

TUTKIMUS

Kaistasekaviljelyn soveltaminen käytäntöön vaatii tietoa sopivista kasvilajeista ja korjuukaluston kehittämistä

Seosviljelyyn verrattuna kaistasekaviljelyn etuina pidetään mahdollisuutta korjata sato puhtaana. Syysmuotoisten kasvien sekaviljelykokeessa tuotettiin uutta tietoa kaistasekaviljelyn hyödyistä ja käytännön viljelytekniikasta luomutuotannossa. Koetoiminta toteutettiin Luonnonvarakeskuksen luomututkimuspelloilla Jokioisissa vuosina 2022–2024.

Tutustu tutkimukseen
Ruokaa pöydällä.

KOULUTUS

Mikä tekee ruoasta luomua?

Voit suorittaa HY:n maksuttoman verkkokurssin elokuun loppuun saakka omassa aikataulussasi. Kurssista saat opintopisteitä, kurssi on osa maataloustieteiden opintoja. Kurssi sopii myös lukiolaisille ja kaikille luomutuotannosta kiinnostuneille.

Verkkokurssille

KYSELY

Verkkokysely living lab-toimintamallista

Etelä-Savossa toimivien maatalous- ja puutarhayrittäjien näkemyksiä ja kiinnostusta luomuviljelyä tukevaan living lab-toimintamallilla tehtävään tutkimukseen kartoitetaan verkkokyselyllä. Maa- ja puutarhatalouden living labeissa viljelijät käyttävät tutkimusten tai innovaatioiden tuotoksia oikeassa elämässä eli ovat ns. loppukäyttäjiä. Kaikki living labien toimijat ovat tasavertaisia ja tarjoavat tietotaitoaan yhdessä suunniteltaviin ja kehitettäviin tutkimus- ja kehittämisaloitteisiin.


Kysely on auki 16.3.2025 asti. Kyselyn linkkiä saa jakaa vapaasti.

Klikkaa tästä kyselyyn

‌Luomuinstituutti on Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteinen asiantuntijaverkosto, joka tukee toiminnallaan kotimaisen luomutuotannon vahvistumista koko ruokajärjestelmässä.

LinkedInin logo.
Facebookin logo.
Instagramin logo.

Tietoa Luonnonvarakeskuksesta