…ja tyytyy siihen mitä on”, laulaa Olavi Uusivirta – ja on tutkitusti oikeilla jäljillä: olemmehan onnellisuusraportin mukaan maailman onnellisin kansa jo kahdeksatta kertaa peräkkäin. Mikä on onnemme salaisuus?
”Suomessa on hyvinvoiva suuri enemmistö… ja suomalaisten elämänlaatu on poikkeuksellisen korkea”, kiteyttää professori Juho Saari Tilastokeskuksen Tiedon tulevaisuus -podcastissa. Merkittävänä tekijänä on "toimiva, tasa-arvoinen yhteiskunta”.
Onnellisuusindeksissä on ”itse asiassa kyse elämään tyytyväisyydestä”, Saari täsmentää. Tilastokeskuksen pääjohtajan Markus Sovalan juontaman podcastin uusin jakso pohtii onnellisuutta ja sitä, miten tilastot voivat auttaa meitä ymmärtämään yhteiskuntaamme.
Toisena vieraana on pohjoismaista ja amerikkalaista elämää verrannut toimittaja Anu Partanen. ”Yhdysvalloissa tuloerot ovat valtavan paljon suurempia eli ihmiset voivat verrata elämäänsä hyvin paljon rikkaampien elämään." Amerikkalaisprofessori Robert H. Frankin teorian mukaan ”onnellisuus on kytköksissä lammikon kokoon…ja ihmisen tulee löytää oman kokoinen lammikkonsa voidakseen hyvin”, jatkaa Saari.
Somen aikakaudella onkin Partasen mielestä tärkeää, että muissa medioissa "annetaan nuorille realistinen kuva siitä, millaista elämää ihmiset yleensä elää”. Tilastoilla on merkitystä kokonaiskuvan kannalta.
Milloin suomalainen on sitten onnellisimmillaan? Viikonloppuna, etenkin perjantai-iltana, ja kun terveys sekä ihmissuhteet ovat kunnossa, tiivistää Juha Haaramo ajankäyttötutkimuksen tuloksia Tieto&trendit-artikkelissa.
On helpompi tyytyä siihen mitä on, kun omassa lomalammikossaan päättää ajankäytöstään.
Kepeitä kesähetkiä!