Yhdysvalloissa yliopistot ja nykyhallinto ovat napit vastakkain. Epäluuloa akatemiaa kohtaan on kylvetty jo pidempään. Se on nakertanut kansalaisten luottamusta yliopistoihin.
Missä määrin itse tutkijoihin luotetaan USA:ssa, meillä ja maailmalla?
Tuoreen maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan tutkijoihin luotetaan ja heidän rooliaan yhteiskunnassa pidetään tärkeänä. Verkkopaneelilla vuosina 2022–2023 tehtyyn kyselyyn osallistui lähes 72 000 vastaajaa 68 maasta. Tulokset julkaistiin Nature Human Behaviour -lehdessä.
Luottamus tutkijoihin oli moniulotteisella mittarilla vahvaa: keskiarvo oli 3,62 asteikolla 1–5. Enemmistö vastaajista piti tutkijoita pätevinä (78 %), rehellisinä (57 %) ja ihmisten hyvinvoinnista huolehtivina (56 %). Huolenaiheita ilmeni avoimuudessa: vain 42 % katsoi tutkijoiden ottavan toimissaan huomioon muiden näkemyksiä.
Kolme neljästä arvioi, että tieteelliset tutkimusmetodit ovat paras tapa selvittää, onko jokin asia tosi vaiko epätosi.
USA löytyy sijalta 12. Vahva luotto tutkijoihin oli yhteydessä liberalismiin, kun taas vasemmisto-oikeisto-ulottuvuus ei vaikuttanut luottamukseen.
Suomi oli hieman yllättäen vasta sijalla 28 ja keskitasoa. Ruotsi ja Tanska sijoittuivat hivenen edelle, Norja jäi taakse. Pohjoismaiden väliset erot olivat silti pieniä.
On hyvä huomata, että verkkopaneelilla toteutetut kyselyt eivät vastaa koko väestöön yleistettävää otostutkimusta. European Social Survey -tutkimuksessa suomalaisten luottamus tutkijoita kohtaan oli edellisellä mittauskerralla Islannin jälkeen toiseksi vahvinta.