Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård 13 juni 2025 Läs på webben Rapport om kunskapsstyrning visar förbättringar och utmaningar i vårdenSvensk hälso- och sjukvård har tagit viktiga steg framåt, visar rapport från systemet för kunskapsstyrning. Samtidigt kvarstår utmaningar som påverkar både patiente
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

13 juni 2025

Läs på webben

Rapport om kunskapsstyrning visar förbättringar och utmaningar i vården

Svensk hälso- och sjukvård har tagit viktiga steg framåt, visar rapport från systemet för kunskapsstyrning. Samtidigt kvarstår utmaningar som påverkar både patienter och vårdpersonal. I lägesbilder från hälso- och sjukvården – rapport från systemet för kunskapsstyrning, görs nedslag i 26 olika diagnosområden, sammanställt av samtliga nationella programområden 

Lägesbilder från hälso- och sjukvården – rapport från systemet för kunskapsstyrning

    

Programområdenas viljeriktning för arbetet att fasa ut vård som inte skapar värde för patienten 

I kunskapsstyrningens uppdrag ingår förutom att bidra till införande av kunskapsstöd även att fasa ut åtgärder som inte skapar värde för patienten. Nationella programområden och samverkansgrupper vill ta en aktiv roll i arbetet med att fasa ut så kallad lågvärdevård och har tagit fram en viljeriktning för sin roll i arbetet.

Viljeriktning för lågvärdevård

    

Evenemang

 

17 juni: Registerforskning

Digitalt seminarium om registerdatastudier som ger viktiga underlag för hälsoekonomiska utvärderingar, med exempel från screeningområdet.

Seminarium om registerforskning

 

27 augusti: Dialogmöte nervsystemets sjukdomar

Digitalt seminarium om aktuella insatsområden inom det nationella programområdet för nervsystemets sjukdomar.

Dialogmöte nervsystemets sjukdomar

 

19 september: Användarforum 1177 för vårdpersonal

Digitalt seminarium om tjänsten 1177 för vårdpersonal.

Användarforum 1177 för vårdpersonal

 

Se i efterhand

Den svenska modellen för levnadsvanor

Vitalis: Regiongemensam hantering av vårddata

 

Kalendarium kunskapsstyrningvard.se

Kalendarium cancercentrum.se

    

Nyheter inom kunskapsstöd

 

Vägledning för diagnostik inom digital patologi

Digital patologi innebär att använda digital teknik såsom objektglasskannrar och bildhanteringssystem för att analysera patologiska vävnadsprover. Det handlar också om att digitalisera objektglas, dela digitala bilder mellan patologer och andra samt att använda digitala verktyg för diagnostik och forskning. En ny vägledning, framtagen av nationellt programområde medicinsk diagnostik, syftar till att patienter får tillgång till samma diagnostiska kvalitet och expertis oavsett var i landet de vårdas.

Vägledning ska underlätta införandet av digital patologi

 

Vårdförlopp för normaltryckshydrocefalus

Nu finns ett vårdförlopp för normaltryckshydrocefalus (NPH), som är en form av hydrocefalus vilket innebär ansamling av för mycket vatten i huvudet. Sjukdomen drabbar främst äldre över 65 år och symtomen inkluderar gång- och balanssvårigheter, kognitiv påverkan samt urininkontinens. Sjukdomen är ofta underdiagnostiserad och underbehandlad i Sverige. En shuntoperation kan lindra symptomen hos en majoritet av de som opereras.

Vårdförlopp normaltryckshydrocefalus

 

Kunskapsstöd: nya och reviderade

 

Nya och reviderade kunskapsstöd

Du hittar nya och reviderade kunskapsstöd på 1177 för vårdpersonal, samt på cancercentrum.se.

Nya och reviderade kunskapsstöd

 

Nyheter inom uppföljning och analys

 

Uppföljnings- och analysrapporter för levnadsvanor och sällsynta sjukdomar

De två rapporterna ger bilder av nuläget inom områdena levnadsvanor respektive sällsynta sjukdomar i hälso- och sjukvården. Rapporterna är publicerade på webbplatsen Vården i siffror.

Uppföljnings- och analysrapport levnadsvanor

Uppföljnings- och analysrapport sällsynta sjukdomar

 

Forskningskonferens om kvalitetsregister med fokus på långsiktighet

Aktuella frågor och metoder inom kvalitetsregisterforskning diskuterades av experter och intressenter från akademi, industri, myndigheter och hälso- och sjukvård i början av maj. Den årliga konferensen arrangerades i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner, Vetenskapsrådet och Apotekarsocieteten.

Kvalitetsregister del i utvecklingen av europeisk hälsodata

    

Nyheter inom verksamhets­utveckling

 

Osteoporosskolan − ett effektivt koncept som får allt större spridning

Träning, kunskap och en genomtänkt struktur. Patienter med osteoporos får nu stöd att förebygga fall och frakturer genom en ny osteoporosskola. Det är ett koncept som på bara några månader har spridits till över hälften av Region Örebro läns vårdcentraler och fler står på tur.

Osteoporosskola ett vinnande koncept

 

Förbättrad sårbehandling i Region Blekinge när vårdförlopp för svårläkta sår införs

Region Blekinge inför nu ett vårdförlopp för svårläkta sår som fokuserar på tidig bedömning, samarbete mellan vårdgivare och utbildning av vårdpersonal. Gapanalysen har lett till nya rutiner och arbetssätt till nytta för patienterna. 

Införande leder till förbättringar i patienternas livskvalitet

 

Aktuella nomineringar

Se aktuella nomineringar av ledamöter till nationella arbetsgrupper (NAG).


Nomineringar av ledamöter

 

Övriga nyheter

 

Svenskt vårdförlopp inspirerar på EU-nivå

Det nationella programområdet för sällsynta sjukdomar har på EU-nivå presenterat det svenska vårdförloppet för sällsynta sjukdomar med komplexa vårdbehov. Tanken är att vårdförloppet ska inspirera arbetet med ett generiskt vårdförlopp för sällsynta sjukdomar på EU-nivå.

Vårdförlopp för sällsynta sjukdomar inspirerar

 

Hallå där, Lars Weinehall, tidigare ordförande för nationellt programområde levnadsvanor

Lars Weinehall berättar om lärande och utmaningar i rollen som ordförande i ett nationellt programområde. Det handlar bland annat om hur gruppens engagemang och olika kompetens bidrar till tydliga insatsområden och samsyn mellan olika professioner och patientföreträdare. Han berättar också om uppdraget att förvandla vad till hur och tillsammans hitta lösningar.

Lärorikt uppdrag som ordförande i systemet för kunskapsstyrning

 

Uppföljningsdialog ett år efter avsiktsförklaring för kunskapsstyrning

Dialogmöte hölls en dag i våras som uppföljning till den avsiktsförklaring om kunskapsstyrning hälso- och sjukvård som slöts förra året. Partnerskapet till stöd för kunskapsstyrning bjöd in sjukvårdsministern och Sveriges Kommuner och Regioners styrelseordförande. I dialogen deltog patientföreträdare, företrädare från myndigheter, systemet för kunskapsstyrning och medarbetare i regioner.

Dialog med exempel från fyra olika programområden

    

Om nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet riktar sig till dig som har ett uppdrag i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, samt till dig som arbetar med närliggande frågor.


Om nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

    

Sveriges regioner i samverkan

Vår framgång räknas i liv och jämlik hälsa - tillsammans gör vi varandra framgångsrika!

Stödfunktionen, SKR

Redaktör: Karin Alvarado Lönberg

Kontakt: Kunskapsstyrning-vard@skr.se

Starta prenumeration