1. Jag Inleder med att bjussa på en diskbänksrealistisk ögonblicksbild från veckan som gått: Jag stod och stekte falukorv till barnen, inköpt till reapris, när Ekonomiekot Extra upplyste mig om att konjunkturen har vänt. I samtalet deltog Unionens och Handelsbankens chefsekonomer – och de var rörande överens om att ljusningen är i sikte. När jag stod där i stekoset kändes det bra en stund – av flera anledningar – tills flödet började fånga upp deppiga FED-prognoser från USA. Tydligen minskar inflationen där inte alls tillräckligt snabbt. Aldrig får man vara glad.
2. Förra helgens LO-kongress fick sällsynt mycket uppmärksamhet. Inte bara på grund av turerna kring den föreslagna nya ordföranden Pim Van Dorpel, vars avhopp timmar före kongressen utlöste förra helgens största snackis. ”Det kan knappast vara att han drabbats av nageltrång”, spekulerade Mikael Lilja, från Pappersindustriarbetareförbundet i ett minnesvärt citat. Och nej, det var det inte. De ”privata skälen” visade sig vara uppgifter om att Van Dorpel rört sig i högerextrema kretsar i tonåren och heilat på fester. Inte jättebra. När krutröken lagt sig kommer vi minnas kongressen för beslutet om att driva en hårdare linje i frågan om arbetstidsförkortning. ”Jag tror att vi via kollektivavtalsförhandlingar måste väcka frågan och se till att den är het. Vi måste visa politiken att frågan är betydelsefull”, sa Johan Lindholm, killen som till slut blev LO-ordförande, till Ekot. Arbetsgivarsidan? Inte särskilt nöjd. ”Att peka ut arbetstidsförkortning som en utmaning är att prioritera helt fel”, muttrade Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.
3. En ny spelfilm om Donald Trumps formativa år väckte uppmärksamhet på filmfestivalen i Cannes i veckan. ”The Apprentice” innehåller ett minst sagt rikt persongalleri, eller som Omni sammanfattar: ”Mentorn som dog utblottad i aids, fixaren som dömdes och benådades, och den första frun som begravdes på en golfbana. Utanför bioduken finns dessutom en misslyckad sportklubbsägare som trodde att han finansierade ett idolporträtt.” Verkar onekligen sevärd.
4. Tre unga ledare har tagit emot utmärkelsen Kompassrosen 2024 av kungen. Ett inspirerande gäng som vi garanterat kommer höra mer om i framtiden. På chef.se kan du läsa intervjuer med Samrand Faik, grundare av Fredsambassadörerna i Järva, Alice Berntsson, ledare inom parasporten i Sverige och Mustafa Aboutaka, världsmästare och tränare i thaiboxning.
5. Nygamla vinnaren Ikea har återigen korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024. Randstad har frågat 6 500 svenskar vad de tycker om Sveriges 150 största bolag och myndigheter. På topp fem ser vi, förutom Ikea, även Spotify, Volvo, RISE och Försvarets materielverk, som något förvånande (?) alltid lyckats placera sig i topp på den här listan.
6. Gammal är äldst – och kanske bäst? En ny rapport från Statistiska centralbyrån visar att äldre stannar kvar på arbetsmarknaden i större utsträckning i dag jämfört med 20 år sedan. Av de som jobbar efter 65-årsdagen är runt hälften chefer. Fredrik Kullberg berättar mer.
7. Fyra av tio svenskar jobbar helt eller delvis på distans – en siffra som lär öka när hemmakontoren strax flyttar ut till sommarstugorna. Ändå upplever många chefer hårda krav på att vara närvarande som ledare. Går det ens i Teams? Och hur ställer man krav på distans utan att framstå som den överkontrollerande chefen ingen vill ha? De här frågorna diskuterar jag med en kunnig panel i nästa Chef Webinar, redan nu på onsdag kl 12. Går bra att se live eller i efterhand – anmäl dig här.
8. Nyheter om Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har förmågan att muntra upp en luttrad chefredaktör. Nu sprids dystra bilder från hans senaste (kritiserade) tal till nationen. Av oklar anledning valde Sunak att hålla talet utomhus, i ösregn. ”Det såg ut som att han skulle drunkna. Nu kan saker bara bli bättre”, suckar en uppgiftslämnare inom Tory-partiet.