Konjunkturläget, heilande på fester, Donald Trump, unga ledare, attraktiva arbetsgivare, konflikten i sjukvården – och konsten att vara närvarande på Teams.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

ANNONS

Gate:01. Hemma bra, kontoret bäst.

ANNONS

Gate:01. Hemma bra, kontoret bäst.

ÖPPNA I WEBBLÄSARE

Chefs logotyp

 

”Gammal är äldst – och kanske bäst?” 

CALLE FLEUR

Chefredaktör, Chef

Välkommen till utgåva 79 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser. 

8 nyheter i korthet

1. Jag Inleder med att bjussa på en diskbänksrealistisk ögonblicksbild från veckan som gått: Jag stod och stekte falukorv till barnen, inköpt till reapris, när Ekonomiekot Extra upplyste mig om att konjunkturen har vänt. I samtalet deltog Unionens och Handelsbankens chefsekonomer – och de var rörande överens om att ljusningen är i sikte. När jag stod där i stekoset kändes det bra en stund – av flera anledningar – tills flödet började fånga upp deppiga FED-prognoser från USA. Tydligen minskar inflationen där inte alls tillräckligt snabbt. Aldrig får man vara glad.


2. Förra helgens LO-kongress fick sällsynt mycket uppmärksamhet. Inte bara på grund av turerna kring den föreslagna nya ordföranden Pim Van Dorpel, vars avhopp timmar före kongressen utlöste förra helgens största snackis. ”Det kan knappast vara att han drabbats av nageltrång”, spekulerade Mikael Lilja, från Pappersindustriarbetareförbundet i ett minnesvärt citat. Och nej, det var det inte. De ”privata skälen” visade sig vara uppgifter om att Van Dorpel rört sig i högerextrema kretsar i tonåren och heilat på fester. Inte jättebra. När krutröken lagt sig kommer vi minnas kongressen för beslutet om att driva en hårdare linje i frågan om arbetstidsförkortning. ”Jag tror att vi via kollektivavtalsförhandlingar måste väcka frågan och se till att den är het. Vi måste visa politiken att frågan är betydelsefull”, sa Johan Lindholm, killen som till slut blev LO-ordförande, till Ekot. Arbetsgivarsidan? Inte särskilt nöjd. ”Att peka ut arbetstidsförkortning som en utmaning är att prioritera helt fel”, muttrade Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.


3. En ny spelfilm om Donald Trumps formativa år väckte uppmärksamhet på filmfestivalen i Cannes i veckan. ”The Apprentice” innehåller ett minst sagt rikt persongalleri, eller som Omni sammanfattar: ”Mentorn som dog utblottad i aids, fixaren som dömdes och benådades, och den första frun som begravdes på en golfbana. Utanför bioduken finns dessutom en misslyckad sportklubbsägare som trodde att han finansierade ett idolporträtt.” Verkar onekligen sevärd.


4. Tre unga ledare har tagit emot utmärkelsen Kompassrosen 2024 av kungen. Ett inspirerande gäng som vi garanterat kommer höra mer om i framtiden. På chef.se kan du läsa intervjuer med Samrand Faik, grundare av Fredsambassadörerna i Järva, Alice Berntsson, ledare inom parasporten i Sverige och Mustafa Aboutaka, världsmästare och tränare i thaiboxning.


5. Nygamla vinnaren Ikea har återigen korats till Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024. Randstad har frågat 6 500 svenskar vad de tycker om Sveriges 150 största bolag och myndigheter. På topp fem ser vi, förutom Ikea, även Spotify, Volvo, RISE och Försvarets materielverk, som något förvånande (?) alltid lyckats placera sig i topp på den här listan.


6. Gammal är äldst – och kanske bäst? En ny rapport från Statistiska centralbyrån visar att äldre stannar kvar på arbetsmarknaden i större utsträckning i dag jämfört med 20 år sedan. Av de som jobbar efter 65-årsdagen är runt hälften chefer. Fredrik Kullberg berättar mer.


7. Fyra av tio svenskar jobbar helt eller delvis på distans – en siffra som lär öka när hemmakontoren strax flyttar ut till sommarstugorna. Ändå upplever många chefer hårda krav på att vara närvarande som ledare. Går det ens i Teams? Och hur ställer man krav på distans utan att framstå som den överkontrollerande chefen ingen vill ha? De här frågorna diskuterar jag med en kunnig panel i nästa Chef Webinar, redan nu på onsdag kl 12. Går bra att se live eller i efterhand – anmäl dig här.


8. Nyheter om Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har förmågan att muntra upp en luttrad chefredaktör. Nu sprids dystra bilder från hans senaste (kritiserade) tal till nationen. Av oklar anledning valde Sunak att hålla talet utomhus, i ösregn. ”Det såg ut som att han skulle drunkna. Nu kan saker bara bli bättre”, suckar en uppgiftslämnare inom Tory-partiet.    

 

Konflikten trappas upp 

Konflikten i sjukvården fortsätter – och ännu finns ingen lösning i sikte. I veckan varslade Vårdförbundet om strejk i fem regioner. I Region Västerbotten blir personalläget därmed ännu mer pressat inför sommaren, rapporterar P4 Västerbotten. Samtidigt går vårdblockaden, som innebär att 68 000 av Vårdförbundets medlemmar inte jobbar övertid eller mertid, in på sin andra månad. En enkät från Ekot visar att blockaden redan lett till att 430 operationer har ställts in.


Krisen i sjukvården är ett ämne som Chef tagit upp flera gånger de senaste åren (senast här). Jag snubblade över en intressant artikel från MIT Sloan Management Review i veckan, med den passande rubriken ”The real issues driving the nursing crisis”. Mest relevant i en amerikansk kontext, förvisso, men ändå intressanta insikter utifrån svar från 150 000 personer (!) som visar att mycket av frustrationen hos en allt mer uppgiven och utmattad yrkeskår handlar om... Japp, ledarskapet. Alltför få chefer förstår nämligen sjuksköterskornas vardag ”på golvet”, skriver artikelförfattarna och landar i slutsatsen: ”The single most important step is to listen to them in the first place”. Borde inte vara så svårt.  

 

8 viktigaste egenskaperna för framtidens ledare 

I veckan var det premiär för Chefakademin Horisont, ett koncept där vår utbildningschef Annika Kvist och jag samlar några av de mest insiktsfulla ledarna och ledarutvecklarna i Chefakademin och Chefs nätverk för att kartlägga utmaningarna för Sveriges chefer. Och knäcka lösningarna, förstås. Tack till Henrik Martin, Karin Zingmark, John Mellkvist, Christine Hartler, Christina Werner, Elizabeth Kuylenstierna, Gabriella Svanberg, Kajsa Runnbeck, Daniela Drazic, Caroline Lornudd och Paula Gullbing – ni bidrog med givande och inspirerande insikter som jag kommer att bära med mig länge.


Så vad landade vi i? När jag lät AI-tjänsten Klang analysera det två timmar långa samtalet fick jag fram en lista över de 8 viktigaste egenskaperna för framtidens ledare:


1. Mod. Ledare behöver vara modiga och inte rädda för att ta risker.


2. Psykologisk trygghet. Ledare behöver skapa en miljö där människor känner sig trygga.


3. Genuinitet. Ledare behöver vara sig själva och leda utifrån sig själva – först då blir det autentiskt.


4. Långsiktigt och kortsiktigt tänkande. Ledare behöver ha förmåga att tänka på lång och kort sikt samtidigt, och vara beredda på ständig snabb förändring.


5. Mjuka kompetenser. Ledare behöver ha mjuka kompetenser som driver de hårda resultaten.


6. Förståelse för lärande. Lärande är centralt för framgångsrika kunskapsbolag.


7. Förståelse för teknologi. Teknologin driver inte bara förändringen utan också komplexiteten. Det behöver ledare förstå.


8. Relationsskapande. Relationer och tillit är viktiga i komplexa miljöer. Ledare behöver vara duktiga på att skapa förutsättningar.    

 

Tack för att du läste ända hit. Vi hörs nästa vecka! 

 

Hälsningar Calle


VECKANS BILD

Organisation på grönbete 

I veckan åkte hela företaget på vårfest till Göteborg. Det blev en härlig dag i solen – med massa roliga aktiviteter. Både kul och viktigt!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på chef.se


💜 Dags att sluta ”ställa upp”! Så sätter du gränser på jobbet


💬 ”Tydliga ramar ger trygga medarbetare”


✔️ 3 tips för att öka välmåendet i småföretag

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är en ung talang med goda utvecklingsmöjligheter – så jag behöver din feedback. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Röster om Chef Weekly

”Fullkomligt älskar dina sylvassa iakttagelser i nyhetsbreven. Så uppfriskande och så befriade från regisserad svensk korrekthet.”
 
”Hej Calle Vill bara tacka för dina veckovisa omvärldsspaningar som kommer på mejlen - lysande 😊.”
 
”Jag vill bara säga att Chef Weekly är toppen! Nyhetsbevakningen är ovärderlig för att få en snabb överblick. Jag har flera gånger fångar upp tänkvärda saker – både för egen del men även för vidare spridning inom vår organisation. Fortsätt gärna!”
 
”Vad jag VERKLIGEN tycker om Chef Weekly? 😊 Det är på riktigt det enda ’nyhetsbrevet’ jag skulle sakna om det inte damp ner i min inbox på söndagarna. Jag gillar att formatet känns nytt, innehållet är relevant och tilltalet personligt. Mest av allt gillar jag att du bjussar på dig själv och dina tillkortakommanden & utmaningar som chef. Hög igenkänning!”  
 
”Jag uppskattar ditt nyhetsbrev. Det ger både en sammanfattande överflygning av vad som hänt och det finns läsvärda länkar.  Nu har jag hittat ett nyhetsbrev som ger värde och är kul att läsa.  Keep up the good work!” 

 

Chefs logotyp

© Chefakademin 2024
S.t Eriksgatan 26, 112 39 Stockholm

Ansvarig utgivare: Calle Fleur

Hantera dina utskick