Tasehallintahanke etenee suunnitellussa aikataulussa kohti syksyn ja talven käyttöönottoja.
aFRR-energiamarkkina otettiin käyttöön Suomessa 12.6.2024. Suomi tulee liittymään eurooppalaiselle aFRR-energian PICASSO-kauppapaikalle 8.10.2024, ja rajat ylittävä aFRR-energiakauppa voi alkaa jo vuodenvaihteen tienoilla sen jälkeen kun Viron kantaverkkoyhtiö Elering on liittynyt PICASSOon.
Uusi mFRR-energiamarkkina otetaan käyttöön 3.12.2024. Syyskuussa järjestetään toinen asiakastestivaihe, jotta varmistetaan myös reservitoimittajien valmius. Takaraja käyttöönottovalmiuden vahvistamiselle on lokakuun puolivälissä. Uusien mFRR-ehtojen käyttöönotosta ilmoitetaan marraskuun alussa.
mFRR-kapasiteettimarkkinaprojekti etenee suunnitellusti. Reservimarkkinapäivässä projektin tilaa sekä aikataulua esiteltiin reservitoimittajille. Suunnitelman mukaisesti toimijoiden lisääminen uudelle markkina-alustalle on nyt käynnissä. Kesätauon jälkeen projekti jatkuu mm. reservitoimittajien suorittamalla markkinatiedonvaihdon ja markkina-alustan testaamisella.
Huutokaupat päivänsisäisellä markkinalla (Intraday Auction, IDA) otettiin käyttöön 13.6.2024 eurooppalaisella markkinalla. IDA on päivänsisäisen jatkuvan (IDC) kaupan rinnalle uusi huutokauppamekanismi, jolla kauppaa voidaan käydä vuorokausimarkkinan tapaan huutokauppana lähempänä käyttötuntia. IDA on osa EU:n sähkömarkkinoiden integraatiota ja antaa toimijoille uusia mahdollisuuksia päivänsisäisillä markkinoilla lisäten likviditeettiä.
15 minuutin markkina-aika yksikön (Market Time Unit, MTU) projektissa testaukset vuorokausimarkkinoilla ovat jatkuneet suunnitelmien mukaisesti. Päivänsisäisillä markkinoilla 15 min testit ovat alkamassa vuoden lopulla. 15 min MTU käyttöönottoprojekti on edennyt aikataulun mukaisesti ja tavoitteena on ottaa 15 minuutin MTU käyttöön ensin päivänsisäisillä markkinoilla (IDC ja IDA) ja seuraavaksi vuorokausimarkkinoilla vuoden 2025 ensimmäisen kvartaalin aikana.
aFRR-energiamarkkina otettiin käyttöön Suomessa keskiviikkona 12.6.2024. aFRR-energiamarkkinalla reservitoimittajat voivat jättää varttikohtaisia aFRR-energiatarjouksia aina 25 minuuttia ennen käyttövarttia alkua. Fingrid aktivoi aFRR-reserviä energiatarjousten perusteella hintajärjestyksessä reaaliajassa, ja energiatarjousten aktivoinnista muodostuu aFRR-energialle hinta. aFRR-energian marginaalihinta otetaan huomioon Suomen tasepoikkeaman hinnoittelussa. aFRR-energian marginaalihinnasta muodostetaan volyymipainotettu keskiarvo, ja mikäli aFRR-reserviä on aktivoitu määräävään säätösuuntaan, vertaillaan sitä mFRR-reservin marginaalihintaan, joista kalliimpi muodostaa tasepoikkeaman hinnan.
aFRR-energiamarkkina on osa pohjoismaisen tasehallintahankkeen tavoiteratkaisua, ja eurooppalaisen sääntelyn tavoitemallia reservimarkkinoille. Fingrid tulee liittymään eurooppalaiselle aFRR-energian PICASSO-markkinapaikalle 8.10.2024, ja rajat ylittävä aFRR-energian kauppa mahdollistuu alustavan aikataulun mukaan, kun myös Viron kantaverkkoyhtiö Elering on liittynyt PICASSO-markkinapaikalle.
Suomen aFRR-aktivointitarve määritellään edelleen taajuuden perusteella pohjoismaisella aFRR-säätäjällä, ja Suomessa ylläpidettävä aFRR-kapasiteetti määritellään pohjoismaisella aFRR-kapasiteettimarkkinalla. Kumpaankaan prosessiin ei tullut muutoksia energiamarkkinan käyttöönoton myötä.
Fingrid on markkinan käyttöönoton yhteydessä aloittanut myös aFRR-energiamarkkinan markkinavalvonnan. Markkinan säännöllinen monitorointi on ulkoistettu Nord Poolin markkinavalvontaosastolle, vastaavalla järjestelyllä kuin mFRR-energiamarkkinalla. Markkinavalvonta seuraa REMIT-asetuksen artiklojen 3, 4 ja 5 (sisäpiirikaupankäynti, sisäpiiritiedon julkaiseminen ja markkinamanipulaatio) mahdollisia rikkomuksia. Vastuu markkinavalvonnasta säilyy Fingridillä, ja Fingrid ilmoittaa mahdollisista väärinkäytösepäilyistä Energiavirastolle ja ACER:lle.
Lisätietoja markkinan toiminnasta saa projektipäällikkö Tuomas Mattilalta (etunimi.sukunimi@fingrid.fi)
Seuraavat reservitoimittajien ja tasevastaavien ehdot ja edellytykset olivat tämän vuoden tammi-helmikuussa julkisessa kuulemisessa ja ovat nyt Energiaviraston vahvistettavana.
mFRR-ehdot:
- 15 minuutin mFRR-energiamarkkina: Kaupankäynti 15 minuutin tasolla mFRR-energiamarkkinalla mahdollistuu. Säätötarjousten aktivoinnissa otetaan käyttöön ajastetun ja suoran aktivoinnin prosessit. mFRR-energian hinta säilyy vielä tuntitasolla. Käyttöönotto 3.12.2024
- 15 minuutin hinnoittelu mFRR-energiamarkkinalla. Suunniteltu käyttöönotto tammikuussa 2025.
Tasehallinnan ehdot:
- Tuotantosuunnitelmien muutos ja taseselvitysjakson aikaiset tehokaupat: jatkossa alle 10 MW laitoksista tulee toimittaa erilliset tuotantosuunnitelmat nykyisen 100 MW sijaan. Lisäksi tunninvaihdesäädöt on korvattu taseselvitysjakson aikaisilla tehokaupoilla. Suunniteltu käyttöönotto alkuvuonna 2025
Ehtojen ja edellytysten lisäksi pohjoismaisilla aFRR- ja mFRR-kapasiteettimarkkinoilla sovellettavat menetelmät olivat helmi- ja maaliskuussa julkisessa kuulemisessa ja ovat nyt Energiaviraston vahvistettavana.
- aFRR-kapasiteettimarkkina: Markkina-aikajakso pysyy tunnissa vuorokausimarkkinan siirtyessä 15 minuuttiin. Suunniteltu käyttöönotto alkuvuonna 2025.
- mFRR-kapasiteettimarkkina: kaupankäynti mFRR-kapasiteettimarkkinalla kolmen maan (Suomi, Ruotsi ja Tanska) kesken alkaa ja rajasiirtokapasiteetin varaaminen mahdollistetaan. Menetelmän sisältö on täydennetty mFRR-ehtoihin, jotka ovat julkisessa kuulemisessa 4.7.2024 asti. Suunniteltu käyttöönotto on marraskuussa 2024.
Fingrid laajentaa markkinavalvonnan ulkoistuksen aFRR-energiamarkkinan markkinavalvontaan (tiedote)
Lisätietoja tasehallintahankkeen kokonaiskuvasta Fingrid lehden jutusta (artikkeli)
Lisätietoja uuden aFRR-energiamarkkinan toiminnasta Fingrid lehden jutusta (artikkeli)
aFRR-energiamarkkinan tuloksia on saatavilla transparenssialustalta sekä Fingridin avoimesta datasta (Avoin data - aFRR)