Fingrid on jättänyt Energiavirastolle muutosehdotuksen kantaverkkoyhtiöiden välisen taseselvityksen hinnoitteluunFingrid on ottamassa käyttöön aFRR-energiamarkkinalle PICASSO-kauppapaikkaa 29.5.2024, eurooppalaisen lainsäädännön määräämän aikataulun (24.7.2024 mennessä) puitteissa. Kauppapaikan käyttöönotosta lähtien aFRR-energialle tulee muodostumaan erillinen hinta. Fingridin näkemyksen mukaan aFRR-energian hinta tulee ottaa osaksi kantaverkkoyhtiöiden välisen taseselvityksen hinnoittelua, tasehallinnan suuntaviivojen mukaisesti. aFRR-energian hinta tulee osaksi tasepoikkeaman hintaa, ja kuvastaa osaltaan järjestelmän tasapainotuksen kustannuksia. Lisäksi yhteiseen aFRR aktivointitarpeeseen liittyvä aFRR energian kustannus tulee näkyä kantaverkkoyhtiöiden välisessä taseselvityksessä.
Tilanteessa, jossa vain osa pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöistä on ottamassa PICASSO-kauppapaikkaa käyttöön samanaikaisesti, ei asiasta ole kuitenkaan päästy pohjoismaisella tasolla yhteisymmärrykseen. Osa kantaverkkoyhtiöistä tulkitsee, ettei aFRR energian hinnan tule vaikuttaa kantaverkkoyhtiöiden välisen taseselvityksen hintaan, ennen kuin kaikki pohjoismaat ovat liittyneet PICASSO:oon, ja aFRR aktivointitarve perustuu tasevirheeseen, nykyisen taajuuteen perustuvan mallin sijaan. Asiaa on käsitelty vuoden 2023 alusta lähtien pohjoismaisissa työryhmissä ja päättävissä elimissä, eikä yhteistä muutosehdotusta FSKAR metodologiasta ole jätetty.
Fingrid on jättänyt 29.11.2023 Energiavirastolle muutosehdotuksen pohjoismaiseen FSKAR-metodologiaan, kuusi kuukautta ennen suunniteltua PICASSO-kauppapaikan käyttöönottoa. Energiavirasto tulee käsittelemään muutosehdotusta yhdessä muiden pohjoismaisten sääntelyviranomaisten kanssa. Viime kädessä muutosehdotuksesta päätöksen tekee ACER, mikäli pohjoismaiset sääntelyviranomaiset eivät yhteistä päätöstä pysty muodostamaan. Pohjoismainen FSKAR-metodologia määrittää pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden välisen suunnittelemattoman energianvaihdon hinnoittelun. Metodologian perusteella selvitetään kantaverkkoyhtiöiden välinen mFRR-, aFRR- ja FCR-energia sekä tasepoikkeamista aiheutuva energia. Tällä hetkellä hinnoittelu perustuu mFRR-energian hintaan ja vuorokausimarkkinoiden hintaan silloin, kun mFRR-energialla ei ole erillistä hintaa.
Pohjoismaisen mFRR-energiamarkkinan käyttöönottopäivä päätettyKuten tiedotimme joulukuun alussa, pohjoismainen mFRR EAM suunnitellaan otettavaksi tuotantoon 3.12.2024. Loppusyksyllä 2024 ja alkuvuodesta 2025 on suunnitteilla useamman pohjoismaisen ja eurooppalaisen yhteisprojektin käyttöönotto. Käyttöönottopäivien määrittäminen on palapelin kokoamista, koska projektien välillä on riippuvuuksia. Näistä riippuvuuksista johtuen pohjoismainen mFRR-energiamarkkinan käyttöönotto asettui lopulta joulukuun alkuun 2024, aikaisemmin ilmoitetun alkuvuoden 2025 sijasta.
Järjestämme 29.1.2024 sidosryhmätilaisuuden Helsingissä, jossa kerromme tarkemmin, miten aiomme fasilitoida asiakkaidemme pääsyä pohjoismaiselle mFRR-energiamarkkinalle. Työstämme paraikaa tarkempaa projektisuunnitelmaa, ja tästäkin tulemme kertomaan lisää sidosryhmätilaisuudessa. Tulemme myös järjestämään kevään/kesän aikana kokonaisvaltaiset testit, joilla varmistamme koko prosessin toimivuuden asiakkaan tarjouksesta Fingridin paikallisten ja pohjoismaisten järjestelmien kautta tulokset takaisin asiakkaalle. Sanomilla lähetettävien vartti- ja tuntitarjousten toimittamisen testaaminen on mahdollista jo tällä hetkellä.
Tulevat mFRR-ehtomuutoksetmFRR-markkinoilla on tulossa useita muutoksia voimaan vuoden 2024 lopulla ja vuoden 2025 alussa, joiden julkiset kuulemiset alkavat alkuvuodesta 2024. Kuulemisten jälkeen muutokset ehtoihin ja edellytyksiin toimitetaan viranomaisille hyväksyttäväksi.
Tammikuun 2024 puolivälissä kuulemiset alkavat seuraavien muutosten osalta: - Aggregointimahdollisuuden laajentaminen: Mahdollistetaan sopimuksellinen aggregointi, eli reservitoimittajan ei tarvitse olla reserviresurssien omistaja, avoin toimittaja tai tasevastaava. Reservitoimittajalla tai reserviresurssien omistajalla on kuitenkin oltava sopimus avoimen toimittajan tai tasevastaavan kanssa osallistumisesta. Suunniteltu käyttöönotto syksyllä 2024.
- 15 minuutin mFRR-energiamarkkina: Kaupankäynti 15 minuutin tasolla mFRR-energiamarkkinalla alkaa. Säätötarjousten aktivoinnissa otetaan käyttöön ajastetun ja suoran aktivoinnin prosessit. mFRR-energian hinta säilyy vielä tuntitasolla. Suunniteltu käyttöönotto joulukuussa 2024
- 15 minuutin hinnoittelu mFRR-energiamarkkinalla ja mFRR- ja aFRR-kapasiteettimarkkinoiden markkina-aikajakso muuttuu 15 minuuttiin. Suunniteltu käyttöönotto tammikuussa 2025.
Muutoksia tulee tapahtumaan myös mFRR kapasiteettimarkkinoiden ehtoihin: - Pohjoismainen mFRR kapasiteettimarkkina: kaupankäynti mFRR-kapasiteettimarkkinalla kolmen maan (Suomi, Ruotsi ja Tanska) kesken alkaa. Suunniteltu käyttöönotto marraskuussa 2024.
TiedotteetPICASSOn päivitetyt verkkosivut (linkki)
Pohjoismainen mFRR-energiamarkkina käyttöön 3.12.2024 (linkki)
Fingrid on jättänyt Energiavirastolle muutosehdotuksen kantaverkkoyhtiöiden välisen taseselvityksen hinnoitteluun (linkki)
Tapahtumat |