Tasehallintahankkeessa tapahtuuPohjoismaisessa tasehallintahankkeessa on käynnissä muutosten kuukaudet. 12. marraskuuta mFRR-kapasiteettimarkkina on saanut teknisen uudistuksen uudelle alustalle, ja 19. marraskuuta markkina on onnistuneesti laajentunut kolmen Pohjoismaan (Suomi, Ruotsi, Tanska) markkina-alueeksi.
Tammikuussa 2025 Fingridin PICASSO-liityntä valmistuu, mutta tarkka aikataulu on vielä vahvistamatta. Tämän jälkeen alkutalven aikana aFRR energiamarkkina laajentuu Estlinkin kautta Baltiaan. Tarkka aikataulu riippuu myös Eleringin PICASSO-valmiudesta. 22. tammikuuta 15 minuutin päivän sisäiset markkinat otetaan käyttöön Estlinkillä .
4. maaliskuuta 15 minuutin automaattinen mFRR-energiamarkkina otetaan käyttöön, joka toimii tärkeänä virstanpylväänä kohti tukkumarkkinoiden seuraavia muutoksia. 18-19. maaliskuuta 2025 15 minuutin tasepoikkeaman hinnoittelu uudistaa hinnoittelumallia, samaan aikaan 15 minuutin päivän sisäisten markkinoiden käyttöönoton kanssa. 15 minuutin vuorokausimarkkinat otetaan käyttöön 11. kesäkuuta 2025.
Lisätietoja tulevista pohjoismaisista markkinamuutoksista löytyy pohjoismaisen tasehallintahankkeen verkkosivuilta: Roadmap and projects – nordicbalancingmodel. 15 minuutin mFRR-energiamarkkinan päivitetty aikataulu ja ehtomuutoksetUusi aikataulu
Lokakuun alussa Statnett ilmoitti, että heidän tietojärjestelmäkehityksensä on myöhässä, ja 3. joulukuuta 2024 käyttöönotto ei tule onnistumaan. Tämän jälkeen projekti selvitti perusteellisesti parhaimman mahdollisen uuden käyttöönottoajankohdan. Päivän sisäisen tukkumarkkinan siirtyminen 15 minuuttiin 18. maaliskuuta.2025 asetti uuden mFRR-energiamarkkinan käyttöönotolle takarajan, joten lopulta uudeksi käyttöönottopäiväksi päätettiin 4. maaliskuuta 2025.
Koska uuden markkinan käyttöönotto on kantaverkkoyhtiöille ja markkinatoimijoille erittäin merkittävä muutos, projekti on päättänyt myös kahden varapäivän asettamisesta. Ensimmäinen on torstai 6. maaliskuuta, ja toinen on tiistai 11. maaliskuuta . Käyttöönotto siirretään varapäiville ainoastaan , mikäli säätilanne tai jokin poikkeuksellinen tilanne sähköjärjestelmässä estävät turvallisen käyttöönoton alkuperäisessä aikataulussa.
Kolmen kuukauden lisäaikaa hyödynnetään projektissa mm. varjo-operoinnin laadun kohottamiseen ja tietojärjestelmien vakauttamiseen. Vuorokausimarkkinoiden flowbased-mallin käyttöönoton jälkeen varjo-operoinnissa on tunnistettu useammin tilanteita, missä tarjoukset eivät ole riittäneet kattamaan kantaverkkoyhtiöiden mFRR-energianhankintatarpeita. Tilanteet ovat lisääntyneet varsinkin Norjassa, missä kantaverkon sisäisten pullonkaulojen vuoksi isompi osa mFRR-tarjouksista on jäänyt verkon pullonkaulojen taakse, eikä tarjouksia siten olla voitu hyödyntää. Toinen havainto varjo-operoinnista on uudet satunnaiset hintapiikit. Tilannetta arvioidaan varjo-operoinnissa tarkasti.
Ehtomuutokset
Energiavirasto on vahvistanut uuden mFRR-energiamarkkinan sekä 15 minuutin mFRR-energian hinnoittelun käyttöönoton mahdollistavat ehtomuutokset. Kyseessä on siis kahdet erilliset mFRR-ehdot, joista ensimmäiset sisältävät 15 minuutin tarjoukset ja aktivoinnin, mutta mFRR-energian hinnoittelu on vielä tuntitasolla ja ne otetaan käyttöön 4. maaliskuuta 2025. Toiset ehdot sisältävät mFRR-energian hinnoittelun 15 minuutin tasolla ja ne otetaan käyttöön 19. maaliskuuta tasepoikkeaman hinnoittelun siirtyessä 15 minuutin tasolle. Molemmissa em. ehdoissa vuorokausimarkkinoiden hinta ei ole enää referenssinä mFRR-energian hinnalle, eli ylössäätöhinta voi olla alle vuorokausimarkkinoiden hinnan ja alassäätöhinta sen alle.
Fingrid on myös käynnistänyt konsultaation liittyen mFRR-kapasiteettimarkkinan tulosten perusteella jätettävien energiatarjouksien ominaisuuksiin. Konsultoitavissa ehdoissa ehdollisesti linkitetyt tarjoukset ovat sallittu täyttämään reservitoimittajalle mFRR-kapasiteettimarkkinalta syntyvää velvoitetta. Tavoitteena on, että ehtomuutokset astuvat voimaan uuden mFRR-energiamarkkinan käyttöönoton yhteydessä. .
Markkinatestausjakso
Fingrid järjestää helmikuussa markkinatestauksen kaikille vapaaehtoisille mFRR-energiamarkkinan reservitoimittajille ja palveluntarjoajille. Markkinatestauksessa käytetään tuotannossa olevia tietojärjestelmiä, mikä tulee lisäämään varmuudetta siitä, että tuotantojärjestelmien välinen tietoliikenne toimii myös varttitarjouksilla ja niiden aktivointipyynnöillä. Lisäksi markkinatestauksessa simuloidaan käyttöönoton aikaista tilannetta, jolloin sekä viikko ennen että muutamia päiviä käyttöönoton jälkeen, Fingridille tulee toimittaa sekä tunti- että varttitarjouksia. Testausjaksosta tulee lisää tietoa erillisessä sähköpostissa, joka lähetetään vielä ennen joulua.
mFRR-kapasiteettimarkkinan uudistukset tuotannossa Kansallinen mFRR-kapasiteettimarkkina siirrettiin onnistuneesti Fifty NMMS markkina-alustalle 12. marraskuuta Markkinan siirtoa edelsi viimeinen suuri järjestelmäpäivitys 11. marraskuuta joka aiheutti käyttökatkon alustalle. Käyttökatkosta huolimatta Suomalaiset mFRR-reservitoimittajat jättivät kiitettävän määrän tarjouksia uudelle markkina-alustalle, joka varmisti sujuvan siirron ilman käyttövarmuusriskiä. Kansallisen markkinan siirtämisen jälkeen reservitoimittajilta pyydettiin mFRR-kapasiteettitarjouksia kolmen päivän ajan sekä Fifty NMMS, että Vaksi järjestelmiin, jolla varmistettiin tarjousten saatavuus myös tilanteessa, jossa Fifty NMMS markkina-alusta ei ole käytettävissä.
Pohjoismainen mFRR-kapasiteettimarkkina otettiin käyttöön 19. marraskuuta sallimalla rajasiirtokapasiteettien allokointi mFRR-kapasiteettimarkkinalle. Pohjoismaisen markkinan käyttöönotto sujui ongelmitta. Myös pohjoismaisen markkinan käyttöönoton jälkeen kapasiteettitarjouksia pyydettiin kolmen päivän ajan sekä Fifty NMMS, että Vaksi järjestelmiin. Pohjoismaisen kapasiteettimarkkina-alustan suorituskyky on ollut kiitettävällä tasolla markkinan alkamisen jälkeen ja markkina on toiminut ilman suunnittelemattomia keskeytyksiä käyttöönotosta alkaen.
Pohjoismainen mFRR-kapasiteettimarkkina on lisännyt FI-SE1 rajasiirtokapasiteetin allokointia kapasiteettimarkkinoille. Suomi on toiminut pääasiallisesti mFRR-ylössäätökapasiteetin viejänä markkinalla, mutta markkina on myös aika ajoin tukenut Suomen mFRR-alassäätökapasiteetin hankintaa.
Fingrid haluaa vielä kiittää mFRR-kapasiteettimarkkinatoimittajia aktiivisesta osallistumisesta markkinamuutosten testaamiseen, sekä käyttöönottoon. Toimittajien aktiivisuus projektissa edesauttoi käyttöönottoa merkittävästi.
Tiedotteet Sähkön vuorokausimarkkinat siirtyvät 15 minuutin kaupankäyntijaksoon kesäkuussa 2025 (tiedote)
Päivänsisäinen kaupankäynti siirtyy varttiin tammi- ja maaliskuussa 2025 (tiedote)
Kansallinen mFRR-kapasiteettimarkkina yhdistyi yhteispohjoismaiseksi markkinaksi (tiedote)
Uusi mFRR-energiamarkkina otetaan käyttöön 4.3.2025 (tiedote)
Flow-based-kapasiteetinlaskentamenetelmä otettu onnistuneesti käyttöön (tiedote)
Fingridin liityntä eurooppalaiselle aFRR-energiamarkkinalle siirtyy (tiedote)
Tapahtumat |